SCANDALUL DE LA ȘCOALA 1– PRIMĂRIA A DAT BANI! 17000 DE RON!

Niște explicații!…

ȘCOALA 1 SAU COLEGIUL CAROL I – O RESTAURARE NEREUȘITĂ!…

*De ce s-a mutat WC-ul copiilor în curte pentru ca în locul WC-ului să se mute… Contabilitatea!
*Sunt probleme reale, dar și multă propagandă!…

În ultima vreme se tot vorbește despre problemele clădirii Școlii nr. 1 din Călărași, cunoscută oficial sub numele de Colegiul Carol I. Clădire care a fost restaurată în urmă cu mai mulți ani și care, acum, are o serie de probleme!

Printre cele mai importante fiind faptul că din clădire cad bucăți de piatră sau cărămidă, până la amplasarea wc-ului pentru copii în curtea școlii!
Desigur, dincolo de această problematică reală care poate pune în pericol viața unor copii, există și alte interese, unele politice – autorii unor asemenea atacuri fiind interesați doar de câstiguri electorale, că tot se apropie sarabanda alegerilor, dar și de relații mai mult sau mai puțin intime între cei care scriu și unii dintre cei implicați, chestie care nu ne interesează, cel puțin în acest moment! Dar asupra cărora vom reveni, dacă va fi cazul!…
Deocamdată, pentru că situația este comentată în toate felurile , așa cum ne cunoașteți am hotărât să prezentăm punctele de vedere reale, oficiale ale celor care pot rezolva această problemă!

PRIMARUL DRĂGULIN – “ATUNCI CÂND AM FOST SOLICITAT, AM INTERVENIT IMEDIAT!“

I-am solicitat punctul de vedere primarului municipiului Călărași, Daniel Ștefan Drăgulin cel care răspunde, cel puțin oficial de situația administrării instituțiilor de învățământ din municipiu. Răspunsurile primarului au fost foarte clare:

– Mi se reproșează lucruri care nu au legătură cu perioada mandatului meu! Amplasarea wc-ului în curte nu a fost făcută atunci când eram eu primar! Eu nu m-am implicat pentru că nu mi s-a solicitat asta, iar atunci când au apărut probleme am intervenit imediat! Am solicitat intervenția Inspectoratului în Construcții, am solicitat punctul de vedere și avizul Direcției pentru Cultură și am trecut, imediat, la rezolvarea problemei punctual!
Dar ceea ce se întâmpla acolo este mult mai complicat și este vorba, în primul rând, despre respectarea legii! Situația trebuie rezolvată și toate competențele trebuie să se unească într-un tot unitar!…

DIRECȚIA PENTRU CULTURĂ A AVUT TOATĂ DESCHIDEREA DE CÂTE ORI A FOST SOLICITATĂ!

Am cerut și punctul de vedere al directorului Direcției pentru Cultură Călărași, prof. dr. Sorin Danciu care ne-a răspuns:
– De fiecare dată când au fost probleme acolo, am intervenit! Am sprijinit conducerea școlii – și cea veche, dar și cea nouă, potrivit competențelor ce ne revin pe de o parte pentru a-i ajuta să intre în legalitate, pe de alta pentru a depăși toate obstacolele pentru a rezolva problema! Desigur, am intervenit și atunci când s-a acționat fără respectarea tuturor normelor legale și i-am obligat să intre în legalitate!
Nu am fost de acord cu amplasarea wc-ului în curte încă din timpul lucrărilor, însă, din nefericire, noi nu am avut niciun fel de putere în acest caz! Ne-am pomenit cu lucrarea finalizată! Eu am fost elev al acestei școli și știu că toaleta se afla la intrarea în școală, în interior, decizia de a fi scoasă de acolo fiind o mare prostie! S-a spus că se surpă clădirea, se lăsa în jos, în acea parte! Păi erau exact în perioada de restaurare, trebuiau să consolideze acea parte!
Eu și astăzi susțin că trebuie să se reamplaseze wc-ul în interiorul școlii! Este cea mai bună soluție și cred că este mai important decât să pui acolo contabilitatea!…
Repet, cât timp s-a acționat în mod legal am fost alături și i-am sprijinit! Și acum am pus la dispoziție toată documentația necesară, însă, din păcate…
Este vorba despre siguranța copiilor, extrem de importantă, dar și despre o clădire fundamentală pentru patrimoniul municipiului Călărași!…

CE ESTE DE FĂCUT?

Lucrurile sunt extrem de clare după ce am stat de vorbă și cu arhitecți specialiști în domeniul patrimoniului.
Pe de o parte trebuie luată decizia readucerii wc-ului în interiorul școlii! Este cea mai simplă și cea mai normală soluție! Iar pe de alta conducerea școlii trebuie să iasă, în sfârșit, din lentoarea cu care a acționat până acum și să treacă la cei doi pași fundamentali: emiterea documentației necesare pentru restaurarea exteriorului clădirii! Inclusiv reamplasarea toaletei în interiorul clădirii!
Și declanșarea întregii operațiuni care trebuie să se finalizeze în această vară! Dar pentru asta cei care conduc instituția și se ocupă de școala respectivă chiar trebuie să se ocupe!…

Uluitor! Ultima oră! Scandalul de la Școala 1!

PENTRU ACOPERIȘ S-AU PRIMIT BANI ȘI DE LA PRIMĂRIE! 17000 RON!

Dar ar fi fost atrași și bani din sponsorizări care s-au cheltuit pentru altceva!…
Pentru că scandalul legat de situația de la Școala nr.1– Colegiul Carol I – ia amploare și pentru că adevărul trebuie stabilit așa cum este el – Adevărat! – am pornit propriile noastre verificări.
În primul rând așa cum s-a dat într-un comunicat făcut public chiar acum de cei care acuză – el fusese publicat atunci (!)– Primăria Călărași a intervenit, de urgență atunci când a devenit explozivă situația clădirii! Și după ce a fost verificată situația de către Inspectoratul de Stat în Construcții și s-a obținut acordul Direcției pentru Cultură să se facă reparații de urgență, Primăria Călărași a investit suma de 250000 RON pentru reparațiile la acoperiș!
Nu doar că, iată, au existat acești bani care nu au fost folosiți! Din informațiile noastre direcțiunea școlii ar fi obținut și o sponsorizare pentru aceeași lucrare de reparare a acoperișului, banii fiind cheltuiți… în altă direcție! Firesc, asta este o altă discuție care poate deveni chiar penală! Sponsorizarea va fi verificată, oficial, dar dincolo de asta banii de la primărie au fost transmiși oficial!…
Desigur, vom verifica această situație pe cale oficială – inclusiv prin Legea 544 – iar dacă lucrurile se dovedesc așa înseamnă că… Iar am avut dreptate!
Conducerea școlii este vinovată în totalitate!
Vom reveni că avem cu ce!…

Departamentul Anchete