SCANDALUL MEDICINA LEGALĂ- CONSILIUL JUDEŢEAN! PENSIONARE CU… BUCLUC!

Prezentăm, fără niciun comentariu, DREPTUL LA REPLICĂ al doctorului Alexandru Miron. *Aşa cum am publicat TOT ceea ce ne-a trimis domnul doctor, din respect pentru dreptul său de a-şi afirma, nealterat, toate punctele de vedere! *Vom reveni cu o analiză, în echilibru, a întregii situaţii în „Jurnalul de weekend”!

DREPTUL LA REPLICA
– în legătură cu articolul „Şoc la Medicina Legală! Dr.Miron nu vrea să iasă la pensie?!”
Am citit cu evident interes articolul pe care l-aţi publicat în numărul de luni, 22 mai 2017. Cu acordul D-voastră, am câteva comentarii de făcut:
adresa 1
1. Nu înţeleg de ce titlul se referă doar la mine. Nu credeţi că deontologic şi, deci, aproape de adevăr, acesta ar fi trebuit să sune „Dr Miron şi Dr Enea nu vor să iasă la pensie ?”. Cu oarecare candoare, îmi permit o mică reflecţie. De ce nu aţi avut aceeaşi reacţie rapidă atunci când (în cursul lunii martie a.c.) Consiliul Judeţean a aprobat prelungirea activităţii d-lui dr. Victor Constantin (ajuns la venerabila vârstă de 73 ani)? Spre deosebire de dvs., în criza majoră de medici cu care se confruntă România, eu apreciez la cote maxime activitatea tuturor colegilor care se pot face utili, indiferent de vârstă. Evident că este şi cazul d-lui dr. Victor Constantin, reputat ginecolog care lucrează într-una din secţiile Spitalului Călăraşi alături de doi colegi.
2. Nu înţeleg de unde aţi dedus „îndărătnicia” mea (a noastră) în a ne crampona să nu ieşim la pensie. Probabil că nu am fost suficient de explicit când am inserat opinia D-lui prof. dr. Cristian Curca – Directorul Institutului Naţional de Medicină Legală Bucureşti şi şeful reţelei de medicină legală din România. Una singură şi singura legală (aprecierea dvs. că „dânsul ar fi agreat şi alte variante” este un mare neadevăr). Ea se regăseşte în Legea nr.95/2006 – art.391, paragraful 5. Constat cu tristeţe că nu l-aţi parcurs, de aceea îmi permit să-l ataşez, pentru a fi publicat.

legea
Pe scurt, vă întreb încă o dată: aveţi alte soluţii? Cu tot regretul trebuie să vă informez că postul meu de medic legist sef nu poate fi ocupat de „alţi angajaţi la S.M.L. Călăraşi”. Pentru simplul motiv că d-na dr. Alina Stînga – medic specialist anatomie patologică – nu are dreptul de a întocmi şi semna acte medico-legale. Aşadar, îmi exprim părerea că numirea dânsei ar fi ilegală (asta că tot mă întrebaţi). Tocmai dvs., ziarist reputat, să înaintaţi asemenea idei elucubrante înainte de a va fi documentat … Îmi permit să mai precizez că aprecierea dvs. conform căreia „Seful Medicinei Legale ar fi venit la Călăraşi ca să îl salveze pe Miron de ieşirea la pensionare” este o aberaţie.
3. Nu înţeleg de ce, trimiţându-vă la redacţie o copie a memoriilor înaintate Preşedintelui României, Prim-ministrului Guvernului, Ministrului Sănătăţii şi Avocatului Poporului (aveţi curajul să le publicaţi?) puteţi să mai susţineţi întrebarea „Păi nu ştia că iese la pensie acum 3 luni?”. Bineînţeles că ştiam, atât eu cât şi colegul meu. În ceea ce mă priveşte în calitate de şef al acestei instituţii şi privind spre viitorul ei (cu inevitabila întinerire a personalului), în prima parte a anului trecut am solicitat în scris şi am obţinut aprobările necesare transformării unui post de biolog într-unul de medic specialist medicină legală. Toate demersurile ulterioare nu au depins de mine. Astfel, nu mă fac vinovat că respectivul concurs este programat în zilele de 6-7 iunie (s-au înscris 2 candidaţi).
Totodată ţin să vă informez că atât postul d-lui dr. Lucian Enea – medic specialist medicină legală cât şi al meu – medic primar medicină legală – au fost scoase la concurs (publicate în Viata Medicală numărul din 28 aprilie ac, cu o lună înaintea pensionarii mele). Pentru postul d-lui dr. Lucian Enea s-au înscris 2 candidaţi şi, probabil, va fi ocupat prin concurs în următoarele 2-3 luni.
Aşadar, întinerirea personalului de la S.M.L. Călăraşi este iminentă, atâta vreme cât se respectă legea.
Cu regret vă anunţ ca pentru postul meu nu s-a înscris nici un candidat.
Ce credeţi ca se poate face într-o astfel de situaţie? Gândiţi-vă bine ce soluţie aveţi … Exista riscul să „mă umfle râsul” pe mine…
4. Nu înţeleg cum dvs.”ziarist cu ştaif” nu sunteţi la curent cu salariile medicilor legişti. Printr-o Ordonanţă a Guvernului Petre Roman (vă las plăcerea de a o găsi!) s-a stabilit că salariile noastre să fie duble decât cele ale confraţilor din alte specialităţi. La care se adaugă un spor de periculozitate de 100% precum şi cuantumul orelor de gardă prestate. În fapt salariile noastre au fost făcute public recent în mass-media.
Fac această precizare pentru a vă scuti de investigaţiile privind maşinile deţinute de noi.
5. Nu înţeleg de ce nu intraţi în amănuntele legate de instituţia noastră „pusă pe roate foarte bine”. Este cazul să precizez că S.M.L. Călăraşi a fost a 3-a instituţie de profil din ţară certificată I.S.O. 9001, la data de 09.04.2009 (după I.N.M.L. Bucureşti şi I.M.L. Iaşi). Totodată trebuie să ştiţi că suntem pe punctul de a primi aceasta certificare şi de la un organism internaţional european. Vă spun ceva aceste „amănunte”? Aluzia cu instituţia noastră „foarte bine înfiptă în multe interese” vă aparţine. Aştept detalii.
6. Nu înţeleg de ce instituţia dvs.”nu a dat drumul” la vremea respectivă, unor informaţii legate de „probele biologice de alcool ale unor şoferi”. Nimeni nu vă împiedică să le reactivaţi, existând organe în drept care să cerceteze şi să dispună. Dacă „subiectul alcoolemiei” vă este atât de drag, sunteţi cumva la curent cu rezultatul unei probe de sânge recoltată în urmă cu câteva luni unui şofer-consilier judeţean? CLICK!
„Amărâtul de mort de la Roseţi” a fost reautopsiat la nivelul I.N.M.L. Bucureşti. Concluziile finale au aparţinut acestei instituţii chiar dacă ele nu au fost pe placul celor două surori care au agitat posturi de televiziune dornice de senzaţional. O minimă şi obligatorie investigaţie din partea dvs. v-ar fi făcut să înţelegeţi realitatea acestui caz.
Toate aceste nelămuriri pe care le am mă pun în situaţia de a mă întreba, încă o dată, retoric, dacă publicaţi articole la comandă… eventual fredonând vechiul şlagăr „Drag îmi e bădiţă cu tractorul”…
Daca tot m-aţi făcut să mă gândesc la bravii noştri tractorişti, cred că un subiect de adevărat interes public ar fi cel legat de orizonturile noi, larg deschise lor după Revoluţie. Orice asemănare cu persoane reale este pur întâmplătoare, aceste rânduri constituindu-se într-un pamflet. Ar fi ca şi cum ca exemplu, un personaj de acest gen, plătit să lucreze un ogor, ar considera că poate face orice pe tarlaua care, de fapt, nu este a lui …
Cu consideraţie, Dr. Alexandru Miron