SCANDALUL „ZGOMOTUL DE LA BISERICA ANASTASIA“!

După prezentarea materialului generat de primirea unei sesizări semnată în numele mai multor călărăşeni de Ionel Arvinte, am primit răspunsul Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor.

DREPT LA REPLICĂ
Privind mesajul cetăţeanului Ionel Arvinte, (mesaj „în numele a multor locuitori din jurul Bisericii Sfânta Anastasia”), pe care domnia sa îl transmite către ziarul local Jurnalul de Călăraşi, pentru a fi publicat (apărut în nr.2683 din 23 iunie 2016), despre faptul că „zona blocurilor din jurul Bisericii Sfânta Anastasia este, pur şi simplu, agresată de zgomotele slujbei care se petrece la biserică, în fiecare duminică şi nu numai!”, am dori cu deosebită condescendenţă să aducem câteva precizări şi anume:-Trasul clopotelor este o practică străveche a Bisericii Ortodoxe, fiind folosită atât pentru a anunţa bucuria şi rugăciunea, cât şi necazul şi primejdia. Astfel, clopotul devine simbolul chemării divine, supunerii faţă de cuvântul lui Dumnezeu, o comunicare între cer şi pământ. Tragerea clopotelor face pe om să iasă din rânduiala cotidiană, într-o realitate mai presus de aceea care cade sub simţuri.
-În ceea ce priveşte afirmaţia „că începând de la 7 dimineaţa, duminică de duminică, difuzoarele amplifică, la maximum, pe o rază de sute de metri lălăitul popilor, sunetul strident al corului”, am dori să vă aducem la cunoştinţă faptul că programul liturgic de duminică al Bisericii Sfânta Anastasia începe la ora 8 dimineaţa, iar clopotele sunt folosite doar un minut după această oră rezonabilă pentru oamenii oneşti.
-Cu privire la folosirea difuzoarelor exterioare facem menţiunea că acestea sunt puse în funcţiune doar la marile sărbători creştin-ortodoxe.
În concluzie, având în vedere cele menţionate mai sus şi modul în care sunt distorsionate şi percepute greşit informaţiile oferite de cetăţeanul Ionel Arvinte, care se presupune a fi portavocea ,,multor locuitori din jurul Bisericii Sfânta Anastasia”, invităm redacţia ziarului Jurnalul de Călăraşi să purceadă la o minimă cercetare (documentare) a unui caz care nu contravine nicidecum Legii nr.61/1991 privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice şi care a fost republicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 96, din 7 februarie 2014.
Biroul de Presă
al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor
Birpresesc@yahoo.ro

DE FAPT, CU ELEGANŢĂ, EPISCOPIA… NE DĂ DREPTATE!
Pentru că noi nu am sesizat zgomotele de la clopotele bisericii, nici că s-ar fi deschis difuzoarele în timpul marilor sărbători religioase! Dacă citim, cu atenţie, răspunsul din partea Episcopiei, vom înţelege (împreună) că, având aceeaşi eleganţă pe care a probat-o, de-a lungul timpului, Biserica Ortodoxă Română, în realitate ni se dă dreptate! Pentru că Ion Arvinte (şi mulţii cetăţeni care, la rândul lor, pe Facebook, au sesizat acelaşi lucru, considerându-se „blestemaţi ai sorţii“ pentru că locuiesc în zona respectivă!) nu au reclamat zgomotele de la clopotele bisericii, nici că s-ar fi deschis difuzoarele cu ocazia marilor sărbători religioase (Paştele… Crăciunul…).
Mai mult decât atât, chiar în materialul publicat se făcea precizarea că nu la acele momente se face referire, ci la faptul că în fiecare duminică, toată dimineaţa, până spre prânz, se transmite ca la fotbal, „minut cu minut“, slujba de la biserică! Acest lucru l-au reclamat cititorii noştri şi despre acest lucru nu se face nici un fel de referire!
Pe deasupra, am primit informaţii din zonă că duminica trecută (după apariţia semnalului din „Jurnalul de Călăraşi“) NU S-AU MAI DESCHIS DIFUZOARELE la Biserica „Sfânta Anastasia“! Să înţelegem că, practic, cu discreţie, s-au luat măsurile cuvenite- care, cu adevărat, tulburau liniştea publică- după care s-a dat acest răspuns pe care noi l-am publicat, dar care, în realitate, ne cam dă dreptate!
J de C