Şcoala Gimnazială „Nicolae Titulescu” Călăraşi- „Şcoală Europeană” pentru a doua oară

În anul 2013, la cea de-a X-a ediţie a Competiţiei Naţionale „Şcoală Europeană”, organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale, o şcoală din judeţul Călăraşi a primit pentru prima dată în cei 10 ani de la lansarea competiţiei titlul de „Şcoală Europeană”: Şcoala „NICOLAE TITULESCU” Călăraşi – şcoală de referinţă pentru învăţământul călărăşean. Certificatul obţinut are o valabilitate de trei ani, iar şcoala noastră a candidat din nou la ediţia din acest an, fiind singura şcoală din judeţul Călăraşi câştigătoare a competiţiei.
„Acest titlu ne onorează, cu atât mai mult cu cât suntem prima şcoală din judeţ care a obţinut această distincţie. În acelaşi timp, ne obligă să ne menţinem la standarde europene prin perfecţionarea abilităţilor de cooperare europeană, prin implementarea experienţei dobândite în proiectele derulate, prin valorizarea competenţelor formate, prin inovare didactică. Acestă distincţie reprezintă un nou şi valoros succes în palmaresul Şcolii Nicolae Titulescu, un motiv de mândrie pentru elevi, cadre didactice şi părinţi. Ne propunem ca peste 3 ani să fim din nou printre câştigătorii competiţiei!” – declara directorul Niculai Mirică în mai 2013, cu prilejul obţinerii titlului de „Şcoală Europeană”.
Ne-am îndeplinit cu succes angajamentul asumat în 2013 şi, astfel, şcoala noastră este prima şcoală din judeţ care obţine pentru a doua oară consecutiv acest prestigios titlu.
Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a organizat vineri, 17 iunie 2016, la Palatul Parlamentului (Sala „Spiru Haret”), festivitatea de premiere a unităţilor de învăţământ preuniversitar câştigătoare în cea de-a XIII-a ediţie a Competiţiei Naţionale „Şcoală Europeană”. La festivitate au fost prezenţi: Adrian Curaj, Ministrul Educaţiei; Monica Cristina Anisie, Secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar; Ecaterina Andronescu, Preşedintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senat; Marinica Stoian, Inspector general în Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice; Monica Calotă, Director al Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale; delegaţiile celor 60 de şcoli câştigătoare ale competiţiei. Delegaţia Şcolii „Nicolae Titulescu” a fost compusă din: prof. Niculai Mirică- director, prof . Adriana Constantin- director adjunct, prof. Adriana Olaru- responsabil cu programe europene şi eleva Iulia Călin. Din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Călăraşi a participat prof. Steluţa Caraion- Inspector şcolar general adjunct.
„Certificarea şcolilor cu titlul „Şcoală Europeană” le conferă recunoaştere şi prestigiu în cadrul comunităţilor educaţionale, iar eforturile pe care le fac pentru menţinerea titlului obţinut determină un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi proiecte.”- se menţionează în comunicatul de presă al MENCŞ din data de 16 iunie 2016.

Evaluarea candidaturilor şcolilor înscrise a avut la bază următoarele criterii: coerenţa activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor comunitare cu politica generală a instituţiei şcolare, integrarea activităţilor derulate în cadrul proiectelor/programelor comunitare în programul curent al şcolii, performanţele şcolare reflectate în rezultatele elevilor la examenele naţionale, olimpiade şi concursuri şcolare, asigurarea egalităţii de şanse, continuitate şi constanţă în derularea de activităţi/proiecte/programe comunitare, strategie şi modalităţi de implementare şi evaluare, strategie şi modalităţi de valorizare (diseminare şi exploatare a rezultatelor/produselor), dezvoltarea dimensiunii europene a educaţiei prin activităţile de cooperare europeană şi calitatea documentelor de candidatură (documentele manageriale pentru perioada 2013-2016, formularul de candidatură şi portofoliul ilustrativ).
La ediţia din acest an a Competiţiei Naţionale „Şcoală Europeană” s-au înscris 117 unităţi de învăţământ preuniversitar din 34 de judeţe şi Bucureşti. Cele 60 de şcoli câştigătoare ale competiţiei primesc certificatul „Şcoală europeană”, valabil 3 ani, şi un premiu de 5.000 lei. Doamna Ecaterina Andronescu a oferit din partea Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senat o Diplomă de Onoare fiecărei şcoli câştigătoare.
În proiectele derulate la nivel naţional şi internaţional, şcoala noastră a promovat valorile europene: egalitatea de şanse, educaţia pentru dezvoltare durabilă, educaţia pe tot parcursul vieţii. Titlul de „Şcoală Europeană” reprezintă o confirmare a performanţelor obţinute de Şcoala „Nicolae Titulescu” în realizarea unei educaţii de calitate prin dezvoltarea dimensiunii europene a educaţiei şi mobilizează colectivul de cadre didactice şi elevi pentru redobândirea acestui titlu la ediţia din 2019.
prof. Adriana Olaru