SENATOR PSD, ROXANA PAȚURCĂ – „BUGETUL ROMÂNIEI PE ANUL 2019 PERMITE O CREȘTERE ECONOMICĂ SUSȚINUTĂ ȘI ÎN ACEST AN!”

Modul în care a fost gândit și construit bugetul României pe anul 2019 permite o creștere economică susținută și în acest an, concomitent cu creșterea salariilor și a punctului de pensie, așa cum s-a promis în programul de guvernare.
Cu o creștere economică prognozată de 5,5%, cu 1% mai mare decât în 2018, cu o inflație medie de 2,8% și cu un deficit bugetar de sub 3%, anul 2019 va demonstra cu siguranță că România este capabilă să continue drumul economic ascendent și să reducă și mai mult inechitățile sociale.
Este de apreciat faptul că Guvernul a alocat suplimentar pentru Educație o sumă cu 47% mai mare decât anul trecut, procent destinat în principal acoperirii creșterilor salariale – acest lucru va bucura cu siguranță pe toți cei care își dedică viața la catedră și care vor beneficia de aceste fonduri.
Și Sănătatea, la fel ca și Educația, va avea un buget suplimentat față de anul trecut cu 12%, ceea ce înseamnă că Guvernul se va ține de cuvânt și în privința creșterilor salariale pentru medici și asistenți.
Dincolo de aceste cifre care vizează anumite categorii de bugetari, mi-au atras atenția două obiective extrem de importante prevăzute în acest buget:

  • alocarea către investiții publice a 46,8 miliarde lei, reprezentând aproximativ 4,57% din PIB. DIn acești bani, Programului Național de Dezvoltare Locală îi va fi alocat un total de 2,5 miliarde lei. Fondurile PNDL vor fi distribuite către județe, inclusiv la noi, la Călărași, către localitățile care au cea mai mare nevoie de investiții publice. Această alocare se va vedea în creșterea calității serviciilor publice, atât în mediul rural, cât și în localitățile urbane din întreaga țară.
  • investiții în infrastructura de transport : 5,6 miliarde lei, din care 4,1 miliarde de lei aferente proiectelor finanțate din fonduri europene. Este o alocare generoasă destinată infrastructurii de transport, un domeniu unde trebuie să recunoaștem că România are încă de făcut pași mari pentru a ajunge acolo unde ne dorim cu toții.
    Concluzia mea este că bugetul pe anul 2019 a fost construit avându-se în vedere priorități, pornindu-se de la realități. Cu siguranță mulți și-au dorit ca acest buget să fi fost definitivat la începutul anului. Uneori însă este bine să iei în calcul toate posibilitățile și să prevezi toate situațiile pentru a crea un buget realist, care să asigure creștere economică. Eu una prefer un buget bine gândit care să apară la final de ianuarie, așa cum este cazul bugetului pe anul 2019, decât unul întocmit în grabă, la final de decembrie.
    Da, viitorul arată bine!