Serial – actual! NEMURITORII… TEFELIȘTI!…

*De la fii de activiști la… nepoții de securiști! *De la Petre Roman și Adrian Năstase la Burduja, Năsui – USR și Rareș Bogdan!

ESTE O ȚARĂ BLESTEMATĂ?!…

Aceasta ar fi concluzia ce s-ar putea trage dacă am avea o perspectivă completă asupra timpului trecut, mai mult sau mai puțin consemnat de istorie, dar tare real, într-o tristă realitate! Puține au fost momentele pozitive, de-a lungul veacurilor, pentru că pe acest pământ lucrurile au mers mai bine, în sensul în care oamenii nu credeau că au ajuns în Rai, dar bănuiau că au ieșit, măcar puțin din… Iad! Mai mult decât atât, o altă constatare, la fel de tristă, confirmă faptul că în puținele momente când pe aceste teritorii lucrurile au mers mai bine asta a fost atunci când conducătorii au fost “mai ai dracu”, cum se spune! De la Vlad Țepeș sau Ștefan cel Mare – zeci de bătălii în zeci de ani, până la Antonescu și Nicolae Ceaușescu! Dincolo de toate acestea, însă, un element comun care nu a ținut cont, niciodată, de schimbările istorice a fost acela al beizadelelor! BEIZADELELE- de la feciorii de boieri până la tineri de astăzi! Formula intrată în vorbirea românească de pe timpul turcilor, dar extrem de actuală, astăzi! Când s-au schimbat timpurile, cu totul, dar mulți dintre cei care au preluat conducerea au făcut parte fie din nomenclatura comunistă, fie din grupările securiste! Acum, când iarăși lucrurile par să se fi schimbat, măcar aparent, constatăm că, în realitate avem de-a face tot cu… beizadele! Mai ales că – ăsta e paradoxul – cei care luptă acum, împotriva comunismului – eșuat, acum 30 de ani – sunt exact copii ori nepoți ai foștilor activiști și foștilor securiști! Vom declanșa un serial în acest sens pentru a vă prezenta, rând pe rând, nume ilustre postcomuniste în strânsă legătură cu sistemul comunist, ori chiar securist, ajungând la nume actuale strâns legate de foști comuniști ori securiștii! Ăstora cărora ne e mai greu să le spunem “Foștii” pentru că nu știm exact care și ce hram poartă în prezent!

ADEVĂRATA BIOGRAFIE A LUI ADRIAN NĂSTASE

Prima soție a premierului, Ilinca Preoteasa, locuiește în prezent la New Jersey, SUA *Ea este fiica ministrului de externe al României din perioada 1955-1957 *Adrian Năstase și Ilinca Preoteasa au fost colegi de școală și apoi au făcut parte dintr-o gașcă de prieteni celebri *Printre aceștia, Jean Maurer, Gyuri Fazekas, cei trei nepoți ai lui Gheorghiu-Dej, Florin Danalache, Nicu Ceaușescu și Petre Roman *Actualul prim-ministru a avut de trecut câteva teste până să câștige încrederea băieților din grupul Ilincăi Preoteasa “Libertatea era singurul mare privilegiu pe care noi îl aveam în plus față de ceilalți tineri din acea perioadă. Puteam să ne luăm de un milițian și să nu pățim nimic”, povestește, acum, după mai bine de 20 de ani, pictorul Serghei Mizil. El, împreună cu actualul deputat PSD Mădălin Voicu și cu fii de nomenclaturiști ai vremii făceau parte dintr-o gașcă nebună de prieteni care, așa cum spune astăzi Voicu, “știau să își trăiască viața”. Printre aceștia a apărut, la un moment dat, și actualul premier, Adrian Năstase, introdus de cea care urma să îi devină soție. “Noi am fost generația anilor ‘70, iar gașca noastră de prieteni, destul de numeroasă, avea tineri de toate categoriile, toți de bună calitate, fie că erau copii de foști nomenclaturiști, fie că erau sportivi sau artiști”, mărturisește politicianul Mădălin Voicu.
Din acea gașcă făceau parte Nicu Ceaușescu, Jean Maurer, Serghei Mizil, Gyuri Fazekas (fiul secretarului CC), Călin Andrei (fiul ministrului de Externe, Ștefan Andrei), cei trei nepoți ai lui Gheorghiu-Dej – Ghiță, Mandra și Sanda, Ilinca Preoteasa, Florin Danalache (fiul ministrului Transporturilor din acea vreme), Sandu Bârlădeanu (fiul lui Alexandru Bârlădeanu, primul președinte al Camerei Deputaților după Revoluție), Valentin și Zoe Ceaușescu, Gino Iorgulescu, Petre Roman și mulți alții. “Prieteniile din tinerețe sunt cele mai sincere. Nu se bazează pe diverse interese, ci doar pe pasiuni comune”, spune deputatul Mădălin Voicu, povestind cum legătura dintre membrii găștii era mai puternică decât ambițiile politice ale părinților.

“NOI ERAM MAI GOLANI, PETRE ROMAN ȘI VALENTIN CEAUȘESCU ERAU STUDIOȘI”

Petreceri nebune și evadări din țară fără limite, acestea erau preocupările tinerilor din gașca lui Miki (așa cum îi spun prietenii lui Mădălin Voicu – n.r.) și a lui Serghei. “Totul era altfel atunci pentru tineri. Nu aveau libertate, dar știau și puteau să se distreze. Cu această excepție, eu am fost mereu un opozant al regimului pentru că vedeam foarte bine cum este în străinătate”, marturisește pictorul Serghei Mizil. El își amintește despre toți membrii găștii: “Cu Petre Roman am copilărit în cartierul Primăverii. Era un tip studios și foarte potolit”. De asemenea, spune Mizil, și Valentin Ceaușescu era liniștit și extrem de sârguincios în ale studiului. “Noi beam și ei citeau. Noi eram mai golani, mai mult cu arta și cu femeile, ei erau studioși, au și făcut facultăți în străinătate.”

“ADRIAN S-A DOVEDIT A FI UN TIP DE CALITATE”

Pe Adrian Năstase gașca l-a cunoscut în 1972, prin intermediul Ilincăi Preoteasa, fiica ministrului de externe din perioada 1955-1957. Ilinca, pe care toți băieții o protejau, s-a îndrăgostit de un “tânăr frumos, deștept și cu mare priză la reprezentantele sexului frumos”. Și-a prezentat iubitul prietenilor din gașcă, iar acesta, nimeni altul decât primul ministru de astăzi Adrian Năstase, a avut de trecut câteva teste în fața băietilor din grup pentru ca, într-un final, să fie acceptat. “Mi-amintesc că, atunci când l-am cunoscut pe Adrian, când Ilinca ni l-a prezentat, toți l-am privit cu o oarecare suspiciune pentru că ne lua fața. Noi trebuia să știm clar că Ilinca noastră era pe mâini bune, că bărbatul de care se îndrăgostise o merita. Adrian s-a dovedit însă un tip de calitate, ei doi căsătorindu-se apoi. Ilinca s-ar fi căsătorit cu el oricum, indiferent de opinia noastră, dar a făcut pasul acesta bucuroasă că și noi, prietenii din gașcă, îl plăceam pe Adrian, care și-a câștigat astfel încrederea și prietenia noastră. Apoi viața fiecăruia a avut un drum aparte”, mai povestește Mădălin Voicu.

ILINCA A PLECAT DIN ȚARĂ ÎNAINTE DE ‘89

Despre Ilinca Preoteasa se știu acum foarte puține lucruri. S-a căsătorit cu fostul prim-ministru în perioada studenției. Deși mariajul acestora a durat puțin peste un an, cei doi au rămas prieteni. Ilinca Preoteasa s-a recăsătorit și a plecat din țară înainte de momentul decembrie1989. S-a stabilit la New Jersey, fiind o persoană cunoscută în rândul diasporei românești din SUA. Soțul său, Bogdan Bartolomeu, făcea afaceri în România, având firme de import-export și de transporturi. Câteva dintre societățile acestuia (SDV-SCAC, Internațional SRL, CIB Trans SRL și Avantgos SRL) au sediul în Sectorul 2 din Capitală. Și Bartolomeu are domiciliul stabil în Statele Unite, mai exact în Washinton DC. Dana Năstase, actuala soție a premierului, este fiica lui Angelo Miculescu, ministru al Agriculturii, vice-prim-ministru al guvernului între 1975 și 1981 și ambasador al României în RP Chineză între 1983 și 1990.

GAȘCA DE ATUNCI SE REUNEȘTE ORI DE CÂTE ORI ARE OCAZIA

Prietenii de atunci se întâlnesc și astăzi destul de des, singurul care lipsește din gașca de odinioară fiind Nicu Ceaușescu. Toți ceilalți au o viață normală și, ca și în acea perioadă, nu se poate spune despre ei că au greutăți foarte mari. “Ne adunăm la zilele de naștere ale fiecăruia, ne sunăm de sărbători. Astfel de prietenii durează o viață”, spune acum politicianul Mădălin Voicu. Serghei Mizil a intrat în afaceri după Revoluție, iar acum deține o firmă de catering și un restaurant. Cât despre Jean Maurer, cetățean german, el are o firmă de aparatură medicală. Gyuri Fazekas are și el o afacere la Budapesta și vine destul de des în România, iar Sandu Bârlădeanu s-a stabilit în Franța.

PARADOX – DE 30 DE ANI TOT… SALVĂM ROMÂNIA!

•Nu ați realizat, probabil, acest paradox șocant dar este extrem de real! •La momentul căderii comunismului, formațiunea politică nou apărută avea numele Frontul Salvării Naționale! •Celebrul FSN! •Care a început să salveze România, aducând-o direct în groapa despre care vorbim astăzi! •Desigur, nu singuri!… •Astăzi, când se constată că am ajuns în groapă, a apărut o nouă formațiune politică numită Uniunea Salvați România! •USR! •Vorba lui Gogu Pintenogu: ”Am tot salvat-o, de 30 de ani, de dracii au luat-o pe țara asta!…