SINGURUL INTERVIU ACORDAT DE GEORGE NAGHI, ÎN VIAȚA SA!…

Într-adevăr, astăzi rememorând toate cele care s-au întâmplat putem vorbi de o șansă pe care de acolo, din Ceruri destinul ne-a oferit-o și, din fericire pentru posteritate, am împlinit aceste așteptări. Așa cum se știe, George Naghi era un om care fugea, efectiv, de imaginea publică, într-o combinație de modestie cu educație, iar timpul a dovedit că această atitudine impunea, efectiv! Am participat la o manifestare frumoasă, impresionantă, la rândul ei , aceea a unei întâlniri a oamenilor care au făcut parte din comerțul de pe timpuri, cei pe care i-am numit, într-un film realizat cu această ocazie –“Lorzii comerțului”! Toată acțiunea a fost realizată de George Naghi, el fiind un fel de copil, de nepot, de continuator dar și de partener al acestor oameni care au îmbătrânit făcând comerț! În timpul acestei sărbători l-am prins pe George Naghi la faimoasa sa fermă iar în grădina care se întinde chiar către apele Dunării l-am invitat la un dialog filmat! Nu a putut să ne refuze, efectiv și așa a apărut singurul interviu realizat cu George Naghi și păstrat până astăzi!
Vă oferim posibilitatea de a vă reaminti de modul în care gândea acest părinte al celui mai important BREND de pe meleagurile Călărașiului – ALDIS!

ÎNAINTE N-AVEAM NICI O GRIJĂ!
SORIN DANCIU: Gazda întregii manifestări şi în acelaşi timp o legendă vie a acestor meleaguri, domnul George Naghi, patronul, iniţiatorul celei mai cunoscute firme din această zonă a României, ALDIS, şi-n acelaşi timp o emblemă a comerţului Călărăşean de atât de multă vreme. Iarăşi v-aţi strâns colegii de pe vremuri într-o manifestare foarte frumoasă.
GEORGE NAGHI: Da, este a doua întâlnire pe anul acesta, anul trecut a fost prima. Anul trecut se pare că ceva nu a funcţionat bine şi am vrut s-o repetăm, fiindcă domnul primar a vrut să înmâneze nişte diplome în semn de apreciere pentru activitatea depusă de mulţi dintre cei prezenţi aici în comerţul Călărăşean şi se pare că şi prezenţa e mai bună anul acesta şi acum deja a devenit un obicei ca odată pe an să ne întâlnim şi totdeauna cei care nu au fost prezenţi vin cel puţin anul viitor şi tot aşa se întâmplă să ne întâlnim.

“LORZII COMERȚULUI’” O FORMĂ DE RESPECT!
SORIN DANCIU: Greu a fost începutul, acuma s-a intrat în continuitate. Dumneavoastră, care aţi fost o emblemă pozitivă şi pe vremea aia şi pe vremea asta, care credeţi că este diferenţa între lucrătorul comercial de atunci şi cel implicat în comerţ în vremurile astea?
GEORGE NAGHI: Dacă vreţi să vă răspund sincer, era mai uşor înainte. Era cineva care avea grijă de noi toţi, n-aveam nici o grijă, pe când acum fiecare trebuie să ne purtăm de grijă, că altfel nu mai existăm. Înainte singura problemă era să nu ne amendeze Inspecţia Comercială, Miliţia, chiar să ne mai aresteze, pe când acum ne purtăm singuri de grijă şi nu mai e nimeni deasupra noastră să aibă grijă de noi.

A AVUT MEREU PROIECTE PENTRU ”ALDIS”!
SORIN DANCIU: V-aţi purtat foarte bine de grijă şi aţi făcut din ALDIS o emblemă naţională şi iată, acum, şi internaţională. Ce mai aveţi de gând să faceţi cu ALDIS-ul mai departe? Că deja când ai devenit foarte mare trebuie să te faci şi mai mare.
GEORGE NAGHI: ALDIS-ul deja a ajuns la capacitatea maximă de producţie, ca dotare la fel are cele mai performante utilaje, productivitatea este bună. Acum segmentul pe care vrem să-l dezvoltăm este Zootehnia şi Agricultura, care se leagă în continuare cu activitatea noastră de abatorizare şi procesarea cărnii. Ţelul nostru este ca, în curând, să apară produse bio, de aceea cultivăm teren, avem teren pe care nu îl mai tratăm cu substanţe chimice, îl îngrăşăm numai cu gunoi de grajd, ca peste câţiva ani să scoatem producţie vegetală bio, care va furaja animalele şi, în felul acesta, vom obţine carne bio, care, transformate în mezeluri vor fi bio. Acesta este ţelul nostru. Nu este uşor de realizat; mai ales, agricultura, zootehnia este o activitate nouă pentru noi, dar deja în cei câţiva ani de când am demarat am învăţat multe şi suntem pe drumul cel bun.
SORIN DANCIU: Practic, cred că asta este una din şansele României să promovăm agricultura bio şi produsele bio.

NU I-A PLĂCUT NICIODATĂ SĂ APARĂ ÎN PUBLIC!
GEORGE NAGHI: Da, este o şansă în primul pentru agricultură, cum se numea înainte zootehnizarea agriculturii – adică din ce ai produs aici să ai animale pe care să le hrăneşti, să transformi cerealele în carne şi carnea în produse care ajung pe masa consumatorului.
SORIN DANCIU: Câteva gânduri pentru telespectatorii Călăraşi1 care vă urmăresc în acest moment şi care nu v-au văzut vorbind de multă vreme?
GEORGE NAGHI: Da, nu sunt o persoană căruia îi place să apară prea mult pe posturi. Îi rog să aibă încredere în produsele noastre şi le urez multă sănătate şi, în aceste condiţii viitoare, care se anunţă mai vitrege, să sperăm să treacă cu bine.

AR FI INVESTIT ÎN FOTBAL, CU O CONDIȚIE!
SORIN DANCIU: Să mai pun o întrebare – practic în toate meciurile campionatului de fotbal acum se transmit pe DIGI, pe GSP, practic toate meciurile sunt văzute în toată ţara, şi am văzut aproape pe toate stadioanele emblema ALDIS.
GEORGE NAGHI: Da, este o formă de publicitate, chiar dacă suntem cunoscuţi deja pe piaţă, dar trebuie, din când în când, să vadă lumea că mai existăm.
SORIN DANCIU: Întrebarea mea nu era legată de publicitate! Nu vă bate gândul de o echipă de fotbal ALDIS?
GEORGE NAGHI: Am purtat o discuţie cu domnul primar. Nu am ajuns la o concluzie, sunt mai multe lucruri de care depinde o posibilă finanţare a fotbalului călărăşean. Nu este exclusă, dar sunt nişte factori care, deocamdată, ne împiedică să finalizăm o hotărâre în acest sens.
SORIN DANCIU: Adică, dacă vă apucaţi vreţi să şi faceţi treabă?
GEORGE NAGHI: Păi de altfel nici nu am început. Vreau să fie lucrurile clare, să putem într-adevăr să facem ceva, nu ceea ce s-a făcut până acum, fiindcă am înţeles că s-au făcut tot felul de combinaţii care n-au dat nici un fel de rezultat. Şi dacă este să începem să ne implicăm în această activitate vrem să avem rezultate, nu aşa de dorul de a face ceva.
SORIN DANCIU: Să fie acesta un semnal public că s-ar putea să renască şi fotbalul călărăşean?
GEORGE NAGHI: Da, e păcat. Suntem şi reşedinţă de judeţ şi suntem atât de jos cu fotbalul.
SORIN DANCIU: Am ajuns să ne bucurăm că nu retrogradăm din seria Liga a III-a.
GEORGE NAGHI: Da, într-adevăr, e tragic.

CUM A DESCOPERIT O CĂLĂRĂȘEANCĂ PRODUSELE ”ALDIS”!
SORIN DANCIU: Multă sănătate domnului George Naghi şi, în acelaşi timp, să revenim cu promisiunea că firma ALDIS trebuie să fie mult mai bine cunoscută în ceea ce înseamnă factorul uman, în primul rând de călărăşeni, care nu prea ştiu foarte multe lucruri despre ALDIS.
GEORGE NAGHI: Întotdeauna firma aflată în oraşele respective este mai puţin apreciată decât una din alt oraş. Asta este situaţia nu numai la noi în Călăraşi.
SORIN DANCIU: Ne-a povestit cineva o fază; era la Oradea cu un grup de copiii şi trebuia să le facă pachete, că mergeau cu maşina, se întorceau spre Călăraşi. Şi a intrat într-un supermarket şi a căutat pe cele care arătau cel mai bine şi care erau şi cele mai ieftine, că avea copiii mulţi şi avea nevoie de bani. A luat ce arăta mai bine şi ce era mai ieftin şi când a desfăcut a constat că erau ALDIS toate.
GEORGE NAGHI: Aşa este, noi suntem în toată ţara, dar întotdeauna, v-am spus, unde există o fabrică, ea este percepută mai puţin pozitiv faţă de alt producător aflaţi în alte oraşe.
SORIN DANCIU: Iată, stimaţi telespectatori, aici se încheie emisiunea noastră, o emisiune în care domnul George Naghi a dovedit-o şi data trecută: respectul pentru trecut este o condiţie pentru succesul în prezent şi mai ales pentru viitor.
GEORGE NAGHI: Vă mulţumesc.