Surprize!… Surpriză!… LA CENTENARUL LUI… CEAUȘESCU!

*Rezultatele șocante ale unui sondaj de opinie! *Comentarii pro şi contra! comunismul – Bun?… Rău?… *Ce spun românii?!…

Surprize!… Surpriză!…
LA… CENTENARUL LUI… CEAUȘESCU!

Stranie coincidență, dar exact atunci când se împlineau 100 de ani de la nașterea celui care a fost dictatorul sau conducătorul României timp de un sfert de veac, Nicolae Ceaușescu, au apărut două sondaje de opinie absolut șocante! Citiți și vă cruciți!
Cum e posibil să guvernezi o țară care are 246 de soiuri diferite de brânză? Of-ul lui de Gaulle, autorul întrebării de mai sus, retorice, desigur, ținea de diversitatea deosebită a francezilor, sîngele latino-mediteraneean fiind greu de ținut în frâu. La modul mult mai serios, de data asta, ne-am putea întreba și noi, din păcate, cum se poate guverna și reintegra cu succes în rîndul țărilor civilizate un popor care consideră căderea comunismului, potrivit sondajelor, drept cea mai mare nenorocire abătută asupra României în ultima sută de ani?
Un sondaj dat azi publicității de IRES, institutul sociologic condus de Vasile Dîncu, scoate la lumină lucruri teribile, incluzînd nostalgia puternică față de comunism și percepția că integrarea europeană e la fel de rea ca ocupația sovietică din anii 50.Potrivit studiului, realizat la începutul acestei luni, pe locul întîi în percepția românilor la capitolul ”Cele mai mari nerealizări ale României ultimului secol” se plasează căderea comunismului prin revoluția din decembrie 1989 – 10% dintre intervievați.

INTEGRAREA EUROPEANĂ, LA FEL DE REA CA OCUPAŢIA SOVIETICĂ

1
În compensație, doar 7% consideră exact invers, adică era comunistă ca fiind cea mai mare nerealizare.
La întrebarea opusă, care e cea mai mare realizare din ultimul secol, 20% spun că ieșirea din comunism, urmată de Marea Unire – 15% și aderarea la UE-8%. Pe locul patru în top, 7% consideră regimul comunist cea mai mare realizare. De 7 ori mai mult decît procentul infim de 1% acordat libertății, păcii, monarhiei, obținerii independenței, aderării la NATO ori perioadei interbelice.
De altfel, libertatea are același procent de apreciere, în sondaj, cu marile ctitorii socialiste Casa Poporului și Canalul Dunăre-Marea Neagră.
2
Interesant de remarcat că la întrebarea deschisă ”Ce v-a îngrijorat cel mai mult în anul 2017?” lipsesc total răspunsurile legate de corupție, principalele temeri venind dinspre clasa politică, prețuri, boală ori șomaj. De altfel, corupția se plasează pe locuri codașe în mai toate cazurile prezente în sondajul IRES (locul 7, spre exemplu, în clasamentul prorităților guvernamentale pentru următorii 10 ani, ori locul 11 în topul nerealizărilor istorice). (B.T.I.)romania in comunism

CÂȚI ROMÂNI CONSIDERĂ CĂ PERIOADA COMUNISTĂ A FOST CEA MAI BUNĂ DIN ISTORIA ROMÂNIEI
*Cui i se datorează Marea Unire

40% dintre români consideră că perioada comunistă a fost cea mai bună din istoria României moderne. Procentul nostalgicilor este totuși în scădere față de anii precedenți, când aproape jumătate dintre români considerau perioada comunistă una bună. Datele sunt cuprinse într-un sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională – CURS, pentru STIRIPESURSE.RO, în perioada 3-10 ianuarie. Cercetarea sociologică a fost realizată prin interviuri față în față, la domiciului respondenților.
sondaj.0p6mosznv8-1-1000x600

ÎN OPINIA DVS. CARE A FOST CEA MAI BUNĂ PERIOADĂ A ROMÂNIEI, PERIOADA ÎN CARE ROMÂNIA S-A DEZVOLTAT ȘI POPULAȚIA A DUS-O BINE?

Perioada antebelică – 4%
Perioada interbelică – 10%
Perioada comunistă – 40%
Perioada de după revoluția din 1989 – 25%
Nu știu/Nu răspund – 21%