„Tradiţii şi basme româneşti…” 24- 25 februarie 2017

Centrul Cultural Judeţean Călăraşi demarează o serie de acţiuni de promovare a culturii tradiţionale, concretizate în proiecte, ateliere, spectacole, şezători, întâlniri cu bătrânii satelor etc, concentrate pe zona rurală a Călăraşiului.
Astfel, în perioada 24-25 februarie 2017 ( perioada cunoscută prin Sărbătoarea Dragobetelui, Lăsatul secului, obiceiul Urlaliei, a jocului Cucilor) se va desfăşura proiectul „Tradiţii şi basme româneşti…”, cu următoarele obiective:

24 FEBRUARIE:
-Transmiterea către copii a unor cunoştinţe despre îndeletniciri, care, în societatea modernă, s-au diluat şi îşi pierd, pe zi ce trece, din reprezentare: cusutul pe material special ( în puncte), ţesut, pictură pe vase de pământ – ateliere ce se vor desfăşura în foaierul Centrului Cultural Judeţean Călăraşi.
-Târgul de mărţişor, confecţionare, expunere pe panouri şi şevalete, în foaierul C.C.J.Călăraşi – Palatul Copiilor Călăraşi, Biblioteca Judeţeană „Alexandru Odobescu”, Muzeul Dunării de Jos.
-Promovarea şi creşterea gradului de conştientizare în rândul celor mici, a mentalităţilor sănătoase, specifice oamenilor simpli, din zonele rurale, a sfaturilor şi pildelor bătrânilor. Astfel, prin prezentarea spectacolului „ Dănilă Prepeleac”, micii spectatori vor avea parte de un spectacol special adaptat după îndrăgitul basm popular, cu caracter moralizator, unde, în această punere în scenă, intrarea în lumea dracilor apare sub forma unui vis al personajului. Dănilă nu se îmbogăţeşte peste noapte, ci învaţă că totul se câştigă prin muncă şi onestitate. De asemenea, vor descoperi tradiţii şi obiceiuri vechi, vor afla cum se făcea negoţul la târg, limbajul vechi negustoresc, dansul caprei, al ursului, al dracilor, totul pe ritmuri populare, adaptate vremurilor moderne.
-Proiectul îşi propune să constituie un beneficiu şi un plus educativ, în sensul pildelor moralizatoare, dar şi privitor la cunoaşterea tradiţiilor, şi pentru copiii cu posibilităţi reduse sau cazuri sociale . De aceea, ni se vor alatura copii din D.G.A.S.P.C. Călăraşi ( Centrul de Primire în Regim de Urgenţă „Sf. Maria” ), dar şi din mediul rural ( copii din Şcoala Gimnazială Dragoş Vodă ).

25 FEBRUARIE:
-Concentrarea acţiunilor pe zona rurală, acţiune în parteneriat cu Şcoala Gimnazială nr.1 din comuna Dragoş Vodă, Primăria Dragoş Vodă, Parohia „Sfinţii Constantin şi Elena” Dragoş Vodă:
– expoziţie de fotografii reprezentând obiceiuri de Dragobete,
-expoziţie de obiecte / unelte de lucru al câmpului sau gospodăreşti, completată de povestea unui obiect tradiţional, prezentată de Muzeul Dunării de Jos Călăraşi,
-program folcloric susţinut de Ansamblul folcloric „Bărăganul” al C.C.J. Călăraşi, de formaţia de copii de dansuri populare „Voiniceii” a Şcolii gimnaziale nr.1;
-reînvierea obiceiului Urlaliei şi a Cucilor, prin realizarea acestora într-un spaţiu exterior ( strigături specifice, aruncatul în foc al încălţămintei uzate, dansul măştilor/cucilor) împreună cu elevii din comună şi cu grupul de copii al Palatului Copiilor Călăraşi
( măşti, dans);
-invitaţi: preotul din comună pentru a povesti copiilor despre obiceiurile de Lăsatul secului, bătrâni pentru a povesti despre obiceiurile culinare.

PARTENERI PRINCIPALI:
-Biblioteca Judeţeană „Alexandru Odobescu”
-Palatul Copiilor Călăraşi
-Muzeul Dunării de Jos Călăraşi
-Şcoala gimnazială nr.1 Dragoş Vodă
-Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Călăraşi
-Primaria Dragoş Vodă