Trist, dar adevărat! SCANDAL LA LICEUL ECONOMIC! SCRISOAREA PUBLICĂ A GENERALULUI TUDOR AMZA!

ÎNCĂ MAI AVEM NEVOIE DE ȘCOALĂ!…

Aceasta ar fi prima concluzie a evenimentelor care s-au petrecut în ultima perioadă, aici, în România, aici, în Călărași! De la lucrurile bune până la lucrurile rele de cele mai multe ori distanța nu este decât un pas!
Este ceea ce s-a întâmplat și la întâlnirea promoției ‘69 a Liceului Economic din Călărași, vă reamintim Prima Promoție a acestui liceu! De acum 50 de ani! …
Pare greu de crezut, dar și mai greu de acceptat că acești oameni au venit la liceul lor cu toată deschiderea, cu toată dragostea, cu toată prețuirea pentru rolul liceului în viața lor și s-au pomenit că au fost întâmpinați de … portar! Nimeni, din conducerea liceului! Deși anunțaseră conducerea de ziua întâlnirii și fuseseră înștiințați că evenimentul va fi marcat de liceu!Mai mult decât atât, nici măcar catalog n-au avut! Și au fost introduși într-o sală care avea băncile aruncate unele peste altele!
Nu am vrut să mediatizăm acest incident atunci când am prezentat întâlnirea acestor oameni pentru a nu le umbri imaginea! Pe de altă parte, însă, ei au considerat necesar să se știe și acest lucru iar noi am decis să facem public dintr-un singur motiv – să nu se mai întâmple așa ceva!

IATĂ SCRISOAREA GENERALULUI AMZA!

SCRISOARE DESCHISĂ
D-lui profesor CÂRJILĂ DANIEL
Directorul Liceului Economic – Călărași

Stimate domnule director,
Sunt unul din cei 48 de absolvenți ai Liceului Economic din Călărași, promoția 1969, anul acesta împlinindu-se 50 de ani de la absolvire. În plus, sunt călărașean cu toată ființa mea. Mulți dintre aceștia, majoritatea, au plecat sus, la Domnul, dar, câțiva din cei care au rămas, am luat hotărârea să ne întâlnim sâmbătă – 8 iunie, pentru a marca și sărbători evenimentul. Deși, ați fost înștiințat de acest demers, inclusiv de mine cu câteva zile înainte, totuși, la sosirea noastră la liceu am fost întâmpinați de portar și invitați într-o sală de clasă (prima, în stânga) unde jumătate din bănci erau ridicate și așezate una peste cealaltă.
Domnule director,
La 50 de ani de la absolvire, port încă în sufletul meu mândria că am fost unul din absolvenții acestuia, dar alături de aceasta, s-a instalat și mâhnirea (vecină cu revolta) că am fost astfel tratați, nefindu-ne pus la dispoziție nici măcar catalogul, pe motiv că acesta se află depus la arhivă. Cum credeți, d-le director, că, dumneavoastră, v-ați fi simțit dacă ați fi fost în locul nostru? Și, mai rețineți vă rog, mulți din absolvenții acestuia, poate chiar majoritatea, au devenit personalități de seamă ale societății românești, ducând cu mândrie în lume faima liceului și a cadrelor didactice pe care le-au avut. Da, d-le director, am avut cadre didactice deosebite, oameni excepționali, cu un comportament ireproșabil, plecați și ei potrivit regulilor vieții, acolo, sus. Așa de exemplu, am avut ca director al liceului pe d-na Minculescu Ileana (Doamne, ce diferență, nu de grad didactic, ci de cultură și, nu în ultimă instanță, de bun simț); pe Condoiu Dumitru – diriginte; Alexandru Valeriu și Coarnă Anastasia, cât și alții pe care îi rog să mă ierte că nu le-am trecut numele aici, dar i-am trecut în inima noastră, a celor care am mai rămas.
În ceea ce mă privește, eram pregătit să donez liceului o parte din cele peste 40 de cărți scrise, majoritatea cu conținut juridic, inclusiv primul tratat de criminologie din România și Euroap de Est, premiat și apreciat în lumea cercetării științifice, pe care le-am lăsat totuși portarului să vi le înmâneze pentru biblioteca liceului.
Închei, d-le director, cu supărarea că nu vă pot mulțumi pentru felul în care ați primit, la 50 de ani, prima promoție a liceului, dar undeva am totuși speranța că, această scrisoare-deschisă, va ajuta generațiilor care au urmat după noi, să nu aibă același tratament ca al nostru.

11.06.2019
Al dumneavoastră,
general (r), prof. Univ. Emerit, dr. Tudor Amza

DIN FERICIRE INSPECTORATUL ȘCOLAR A DECIS SĂ INTERVINĂ!

I-am relatat inspectorei-generale, profesor Elena Mihăilescu tot ceea ce s-a întâmplat, constatând și încă un lucru extrem de interesant: între acești absolvenți se afla chiar tatăl doamnei inspectoare! Care, totuși, nu i-a spus fiicei sale despre lucrurile care s-au întâmplat! Citind ziarul nostru și văzând fotografia, atunci l-a văzut și pe tatăl său!
Deci nu este o ranchiună personală, pur și simplu doamna inspector- general a decis că trebuie schimbat ceva în cadrul acestor întâlniri, ele trebuind să fie adevărate lecții pentru cei mici! Care pot vedea modele în viață pentru viața lor! Chiar și această întâlnire ar trebui reluată pentru că oamenii care încă mai există pe pământul ăsta merită tot respectul!
De aceea inspectoratul școlar va trasa un adevărat plan de mediatizare și promovare a acestor întâlniri, astfel încât Călărașiul să fie un spațiu de sărbătoare la fiecare sfârșit de an școlar pentru elevii actuali din partea foștilor elevi!…

Jurnalul de Călărași nr. 3367 din 11.06.2019