Vești bune pentru toți românii cu credite la bănci!

Începând din data de 2 mai, dobânzile calculate la împrumuturile bancare scad considerabil, urmare a înlocuirii ROBOR cu un nou indicator de referință, IRCC, care este mai mic cu 30% față de ROBOR, respectiv 2,39%, față de 3,37%.

Practic, orice nou împrumut va fi mai ieftin cu până la 18%. Mai mult, românii cu credite vechi pot cere refinanțare, situație în care cuantumul ratelor plătite băncilor va scădea simțitor.

Promulgarea de către Guvern a OUG 114, contestată la acea vreme de anumite forțe politice, a reușit să protejeze interesele românilor cu credite la bănci și să limiteze profiturile care se făceau de către marii finanțatori.

Efectul introducerii IRCC este unul vizibil încă din prima zi: introducerea IRCC a redus dobânzile bancare, a plafonat prețurilor la gaze naturale, dar și prețurile la energia electrică.

Noul indicator de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat începând din 2 mai, se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din ultimul trimestru al anului trecut.

Din 2 mai, BNR va publica indicele zilnic şi, la sfârşitul fiecărui trimestru, valoarea actualizată a indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor.