VOR MAI FI SAU NU ALEGERI ANTICIPATE?!

Comitetul Executiv al PSD a decis, în unanimitate, ca parlamentarii partidului să lipsească la ședința de astăzi în care ar trebui să se dea votul de învestire. Cei din PSD se bazează și pe alte grupuri parlamentare, Pro România, minorități, ALDE și chiar UDMR, ca să li se alăture la boicot. Situația de pe scena politică s-a complicat, iar în lipsa unor declarații oficiale edificatoare, au început să circule tot felul de speculații. La acest moment, nimeni nu poate spune cu subiect și predicat dacă alegerile anticipate vor mai avea loc.

Nici Ludovic Orban nu s-a arătat dispus să-și devoaleze strategiile, mărind suspansul: „Vom vedea ce va fi. Dacă nu se adună cvorum este vina PSD, pentru că PSD deține 42% din Parlament și înseamnă că boicotează o procedură constituțională. Ca atare, responsabilitatea în cazul în care nu va fi cvorum va fi exclusiv a PSD”.

Astăzi este programată ședința în care Parlamentul ar trebui să voteze Cabinetul Orban 2, dar nu e deloc clar dacă vor fi suficienți parlamentari în sală. Declanșarea anticipatelor depinde și de felul în care Parlamentul reglementează votul. Opoziția vrea să respingă și la Cameră ordonanța de urgență pe această temă. PSD vine și cu un proiect de lege în care preia din ordonanță dublarea numărului de senatori și deputați pentru diaspora si, probabil, și votul pe 3 zile în străinătate.
Liberalii consideră absurdă ideea PSD, care e criticată și de șeful statului. Tot astăzi, Curtea Constituțională ar urma să stabilească dacă președintele Iohannis a provocat un conflict instituțional când l-a desemnat din nou pe Ludovic Orban prim-ministru.