ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA DIABETULUI

Centrul de Diabet Călăraşi alături de Clubul Lions Călăraşi au organizat luni, 14 noiembrie, în Piaţa „Orizont“, testarea, gratuit, a glicemiei şi hemoglobinei glicate.
„Sunt fericită serbăm pentru al patrulea an consecutiv, ziua mondială a diabetului la Călăraşi, în parteneriat ca şi până acum cu clubul Lions. Tema pentru acest an este „Cu ochii pe diabet”. Este tema stabilită de către federaţia internaţională de diabet. Diabetul a devenit deja, una dintre cele mai importante probleme ale secolului XXI, cu o creştere alarmantă atât a pacienţilor cu diabet, cât şi a pacienţilor cu prediabet. La nivel mondial în 2013 erau 382 de milioane de pacienţi, în 2015 sunt deja 415 milioane de pacienţi cu diabet zaharat de tip 2, adulţi.

Problema este că din doi pacienţi cu diabet, unul este nediagnosticat, ceea ce îl face susceptibil pentru a dezvolta complicaţii de invalitate ale diabetului, aceastea fiind insuficienţa renală cu o evoluţie către dializă, amputaţie de membre inferioare, boală cardiovasculară, accident vascular, infarct miocardic. Toate aceste complicaţii pot fi prevenite prin distribuirea tratamentului la timp. De asemenea, 70% din cazurile de diabet pot fi prevenite dacă discoperim tulburarea de glicoreglare din stadiul de prediabet. Atunci pacienţii pot să nu dezvolte diabet sau să se întârzie instalarea diabetului. De aceea, pentru acest an, Federaţia Internaţională de Diabet şi-a propus să realizăm prin aceste acţiuni până la un milion de hiperglicemie la nivel mondial, sloganul fiind «Acţionează astăzi pentru a schimba ziua de mâine!»“ a declarat dr.Georgiana Enache, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice.