PROŞTII CARE NE CONDUC! DE LA „SĂ SE SCAPE PE EL!“ PÂNĂ LA… „SĂ-ŞI FACĂ TREABA!“ TREABĂ MARE? SAU… MICĂ?!…

O MICĂ LECŢIE- CUM RECUNOAŞTEŢI POLITICIENII… PROŞTI!
DE LA FRANŢUZESCUL “TRAVAIL” LA ROMÂNESCUL… „TRAMVAI”!…

Deşi exemplul din titlu (devenit celebru) o aduce în centrul de interes pe o politiciană cu care, nu doar că nu am nimic special, dar îmi este şi simpatică prin activităţile pe care le are, plec de la acest exemplu pentru a ajunge la esenţa ce nu o mai priveşte pe LOV! Altfel, o fată isteaţă, tare pricepută în multe ale „politichiei”, implicată în toate cele, aceea care, să nu uităm, a reuşit performanţa de a fi aleasă primar în capitala Olteniei chiar şi a doua oară! Asta pentru că… „şi-a făcut treaba”! Ei, aici voiam să ajung- LA PROSTIE!
Mulţi dintre politicienii noştri se dau de gol, cu limitele lor de exprimare (şi de gândire, adeseori) atunci când li se deschide gura şi pe gaura gurii ies tot felul de ciudăţenii!
Circulă multă informaţie în legătură cu nivelul de pregătire destul de jenant, al multora dintre cei care cultivă zona politică, în România, în toate aceste vremuri, dar categorisirea generală este destul de dificil de făcut, din motive care ţin, pe de o parte, de realităţile fiecărui politician, iar pe de alta- de elemente prin care îi poţi recunoaşte pe cei… suficienţi (ca să fim eleganţi)… Şi n-o să vă dăm, acum, decât câteva exemple pe care, când le veţi întâlni, să ştiţi cu cine aveţi de-a face:

1. „Politica care!…”
Foarte mulţi politicieni (unii cu rang destul de înalt) ajunşi la formula legată de politică, nu ştiu să găsească o altă formulă pentru a evita… cacofonia! Iar dumneavoastră, când veţi auzi formula „politica care” să ştiţi că aveţi de-a face cu un… prost!

2. „Problema care am observat-o…”
Mulţi, foarte mulţi politicieni (inclusiv din zona de vârf!) nu ştiu să folosească formula corectă „pe care” şi atunci, de foarte multe ori, îl lasă pe „pe” la o parte (ce mama lui de „pe”?!) şi recurg la asemenea formule. Dumneavoastră, cei care ştiţi cum şi când trebuie folosită această formulă, veţi şti că aveţi de-a face cu un politician… prost!

3. „Daaaa?!…”
Altă formulă prezentă la mulţi, foarte mulţi politicieni (şi unii dintre ei chiar de vârf!) o reprezintă întrebarea pe care o lansează, în timpul unui discurs, fără rost şi fără sens, pentru a se auto-convinge pe ei înşişi, în realitate! Formule de genul cam aşa: „Referendumul ăsta care se pregăteşte… Daaaa?… Se pregăteşte pentru că fiecare partid are nişte obiective… Daaaaa?… Aşa că măsurile care se vor lua în acest sens se vor lua… Daaaa?…” Şi tot cu „Daaaa?” şi „Daaaa?” şi „Daaaa?”… Când veţi întâlni un politician care vă întreabă şi se întreabă fără rost, să ştiţi că veţi avea de-a face cu un politician… prost!

4. „Îşi fac treaba!”
Dacă veţi urmări cu atenţie, de la însuşi preşedintele actual al României (neamţ, de altfel, ceea ce l-ar scuza) până la nu ştiu ce „ministreasă”, ca să nu mai vorbim de însăşi şefa procurorilor Disperării Naţionale Americane (cică de la asta ar veni) rostesc, fără să le tremure guriţa (ori alt organ) că „nu ştiu cine şi nu ştiu care îşi fac bine treaba!” „Îşi fac treaba în sus… îşi fac treaba în jos…” fără a ţine cont că în limba română (aşa de bogată cum este ea) „îşi face treaba ăsta” e o traducere proastă aplicată şi mai prost de nişte politicieni proşti la nişte formule foarte bine intrate în limbă! La români „treaba mare” şi „treaba mică” sunt formule mult mai uzitate decât „îşi face ăla treaba”, în sensul că munceşte bine! Urmăriţi-i pe cei care-şi fac treaba şi vă veţi face şi dumneavoastră treaba- mare sau mică!

5. „Ca să se scape pe ei!”
Iarăşi, însuşi preşedintele nostru (vorbitor de germană, săracu’!) dar şi nu ştiu ce gâscă în traistă devenită şefă de partid, toţi, la un loc şi laolaltă, folosesc această formulă, atunci când îi acuză pe adversarii politici care nu ştiu ce gest au făcut „ca să se scape pe ei”! Iarăşi, cine cunoaşte limba română, ştiu că formula „s-a scăpat pe el” înseamnă că „şi-a făcut treaba”! Înainte de vreme!
Ceea ce, din nefericire, arată dimensiunile inteligente în care evoluează aceşti limbişti care, din păcate, îşi fac treaba cu noi- mai bine şi mai rău, aia mare ori aia mică!
Şi ca să revenim de unde am plecat, aş fi acceptat că LOV a citit textele scrise cum se pronunţă” dacă ar fi învăţat bine, ar fi repetat şi ar fi spus-o chiar şi în arabă şi chineză! Probabil că trecea mai uşor, de noi, care mai vorbim d-alde „inglişi” şi „franse”! Dar când spui în loc de „travail” (la o sesiune a… muncii) chiar „tramvai”, atunci nimic nu se mai poate uita şi ai intrat în horă, pentru că nu ţi-ai făcut bine treaba, deşi ai vrut ca să te scapi pe tine! Urmăriţi-i cum vorbesc şi veţi ştii cu cine aveţi de-a face!…

prof.dr.SORIN DANCIU