VASILE ILIUŢĂ- DESPRE SALARIILE DIN CONSILIUL JUDEŢEAN!

O APARIŢIE DE INTERES!
Preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, VASILE ILIUŢĂ, a fost invitat în emisiunea „Oaspeţii Televiziunii 1+1TV”. O emisiune pe care o puteţi urmări pe Televiziunea Călăraşi1 şi Televiziunea 1+1TV. Vă prezentăm, în „Jurnalul de Călăraşi“, cele mai interesante declaraţii.

oaspeti iliuta

DE BINE… DE RĂU…
SORIN DANCIU: Bun găsit stimaţi telespectatori într-o ediţie specială a Studioului Politic. Avem bucuria să-l avem alături de noi pe preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, domnul Vasile Iliuţă, prezent la raport, cum s-ar spune. Au trecut aproape nouă luni de zile de când sunteţi la conducerea Consiliului Judeţean. Sunt atât de multe lucruri care circulă înfolclorul călărăşean şi dumneavoastră aţi fost destul de discret până acum, n-aţi întrat să răspundeţi la toate sau să spuneţi ce ne interesează. S-au văzut faptele. Unele pozitive, altele negative. Le discutăm pe toate!
VASILE ILIUŢĂ: Aşa este, domnule profesor, salut şi eu telespectatorii dumneavoastră. Mă bucur că m-aţi invitat să putem să spunem lucrurile care s-au întâmplat în cele nouă luni de zile. Sunt şi lucruri bune şi lucruri mai puţin bune.
S.D.: Controversate!
V.I.: Controversate sau contestate de unii din prestatorii pe care astăzi Consiliul Judeţean îi are sau cei care lucrează pentru Consiliul Judeţean.

CUM ŞI CÂT AU CRESCUT SALARIILE LA CONSILIUL JUDEŢEAN?EXPLICAŢIILE PREŞEDINTELUI VASILE ILIUŢĂ!
Mai ales după luna februarie, când a fost anunţată, public, creşterea salariilor din administraţia locală, au început să circule tot felul de legende în legătură cu salariile de la Consiliile Judeţene! Mai puţin, la primării, unde promisiunile sunt foarte multe… Dar la Consiliul Judeţean s-a auzit de salarii de cel puţin 30 de milioane! Cu o medie de 60 de milioane (lei vechi), în timp ce unii şefi au ajuns la 100 de milioane de lei vechi! Cum, în România, problema salariilor este una pe buzele multor cetăţeni, am ajuns, din nou- din nefericire- ca să fie preferate salariile de la Stat, mai mari şi mai sigure decât cele din spaţiul privat!
Am profitat de prezenţa în studioul Televiziunii 1+1TV a preşedintelui Consiliului Judeţean şi am abordat problema acestor salarii. Iată precizările lui Vasile Iliuţă:

SALARIUL ÎN CONSILIUL JUDEŢEAN- DUBLU FAŢĂ DE BUGETARII OBIŞNUIŢI!
SORIN DANCIU: Cam cât ar fi salariul minim, mediu şi maxim?
VASILE ILIUŢĂ: Pe studii medii cred că suntem undeva la 30 milioane, pe studii superioare…
SORIN DANCIU: Net sau brut?
VASILE ILIUŢĂ: Brut! Pe studii superioare, asistent debutant, undeva la 40, pe asistent principal peste 50 şi la funcţionar public superior, peste 9 ani vechime, undeva la 60 de milioane, brut.
SORIN DANCIU: Şi apoi a venit asta cu 20%!
VASILE ILIUŢĂ: După aia s-au majorat cu cele 20%!
SORIN DANCIU: Sunt salarii de 40-80 milioane, aşa.
VASILE ILIUŢĂ: Cred că e undeva la 65 de milioane superior, bani în mână. Cel cu studii principal, undeva la 45 iar funcţionarul public asistent undeva la 35 de milioane.
SORIN DANCIU: Deci, dublu faţă de bugetarii obişnuiţi.
VASILE ILIUŢĂ: Dublu, da! Dublu! Astea sunt câştigurile salariale pe care Curtea Constituţională le-a dat funcţionarilor publici şi le-a asimilat, nu numai la noi, şi la Curtea de Conturi… Prefectura am văzut că nu şi-a aliniat salariile…
SORIN DANCIU: Prefectura e dependentă de linia bugetară.
VASILE ILIUŢĂ: Ea e singura care nu şi-a aliniat salariile.

PACE, ÎN PNL, LA CĂLĂRAŞI- NU CRED, CĂ SE POATE!
S.D.: În primul rând să facem lumină în legătură cu tot ceea ce s-a vorbit despre relaţiile din interiorul PNL-ului, se vorbeşte despre o tensiune dintre aripa PNL şi aripa PDL. Cum se reflectă ea la Călăraşi?
V.I.: Aşa este, nu trebuie să o ascund, ea s-a văzut şi în declaraţiile senatorului Radu Filipescu în ultimele conferinţe de presă, armonizarea cred că nu a avut loc şi nu poate să aibă loc, cel puţin la Călăraşi. Dacă în alte judeţe au reuşit, la Călăraşi nu cred că se poate reuşi. Motivul? Nu înţeleg un singur lucru, atâta timp cât primarii şi consilierii judeţeni şi-au dorit un preşedinte care provine din fostul PDL şi nu din fostul PNL, şi PNL-ul vechi trebuia să înţeleagă că alegerile defineau ce înseamnă guvernarea viitorilor patru ani. Uite că nu s-a întâmplat aşa, uite că în campania electorală de pe 11 decembrie, eu, ca preşedinte al Consiliului Judeţean, fiind organizator domnul preşedinte Filipescu Radu, n-a dorit să fim cu imaginea, chipul, pliante, să fie şi preşedintele Consiliului Judeţean. Pentru că el nu era de la vechiul PNL. Uite că aşa, o mică greşeală, mai multe greşeli mici au dus să nu câştigăm alegerile din 11 decembrie. Chiar să pierdem şi să nu ne aşteptăm la pierderea pe care am avut-o! Aceste lucruri se reflectă astăzi şi într-o nemulţumire care duce mai departe şi să căutăm vinovaţi. Vinovaţii cine poate să fie? Cei care nu sunt doriţi. Cei care au venit şi n-au intrat sau n-au cerut voie că vor şi ei să vină prin fuziunea care a avut loc la masa celor care vor să se afirme în politică. Asta era una din situaţiile de la Călăraşi care nu e tocmai favorabilă. De aici pierdem şi noi echipa, pierd şi cetăţenii pentru că un climat nefavorabil înseamnă şi un act de administraţie mai slab decât cel care ar fi fost într-o echipă puternică.

NOI, ÎN ACELAŞI PARTID, SUNTEM… UNII LA PUTERE… ALŢII, ÎN OPOZIŢIE!
S.D.: Eu chiar am dat o imagine simbolică valabilă pentru tot PNL-ul, inclusiv la Călăraşi. Parcă sunteţi pe un fel de Titanic ţărănist al anilor ’90 şi în loc ca toată lumea să se ocupe să se salveze nava, toată lumea se comportă de parca totul ar merge fără probleme.
V.I.: Noi suntem astăzi pur şi simplu… unii sunt la putere, unii în opoziţie, ne luptăm între noi mai mult decât ne-am lupta cu PSD, concurentul nostru politic. PSD astăzi guvernează România, are un program de guvernare chiar au uimit românii şi au votat aşa mult PSD-ul şi noi în loc să ne gândim că un program de guvernare al PSD-ului bun, poate să ne ducă în opoziţie în 2020. Noi în loc să ne gândim cum facem şi să strângem echipa şi să fim puternici ca să putem să rezistăm pe acest val bun pe care PSD-ul astăzi îl are pe un program de guvernare care a început să-l aplice cu mici dificultăţi, nu stiu dacă vor avea poprire bugetară în loc să promitem mai mult decât a promis PSD-ul, noi la Călăraşi suntem partidul care guvernăm şi am câştigat puterea localelor, nu suntem capabili astăzi să ne organizăm să stăm într-o echipă puternică care să poată să facă faţă în provocări viitoare în 2020, e anul localelor, urmează prezidenţialele, europarlamentarele. Sunt alte examene care vin peste noi!

RELAŢIA CU PSD…
S.D.: Dacă tot aţi adus vorba, una dintre acuzaţiile care vi se aduc chiar din interiorul PNL-ului este că aveţi o relaţie prea bună cu PSD-ul. Dubios de bună!
V.I.: Dubios de bună? De ce? Pentru că proiectele naţionale se derulează cu PSD? Hai să fim serioşi, eu nu sunt pe principiul fostului preşedinte- am câştigat puterea, de aici toată lumea la o parte şi să stea la masă doar 3-4 inşi cu mine. Nu! Eu sunt preşedintele judeţului Călăraşi! Indiferent de culoarea politică! Că sunt pesedişti, că sunt uneperişti, că sunt cosmonauţi… ei sunt ai Călăraşiului! Eu guvernez patru ani de zile cu opoziţie, la locale, PSD, noi guvernăm localele pentru că avem şi Primăria Municipiului Călăraşi şi doi viceprimari şi Consiliul Judeţean şi doi vicepreşedinţi şi 37 de primari în judeţul Călăraşi şi aici trebuie să acceptăm că noi, astăzi, trebuie să facem politici pentru judeţul Călăraşi. Pe banii Consiliului Judeţean nu ştiu dacă putem să facem politici. S-ar putea să facem decât lipituri.
S.D.: Ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani!
V.I.: Ceea ce s-a întâmplat în ultimii 12 ani! Proiectele naţionale vin pe proiecte ale PSD-ului. M-a bucurat, în spaţiul public, preşedintele actual al PSD-ului, Ciprian Pandea a făcut o declaraţie că sprijină proiectele judeţului Călăraşi şi că-l sprijină şi pe preşedintele Iliuţă dacă are iniţiative pentru proiecte pentru Călăraşi. Păi proiectele mele sunt primarii Călăraşiului care depun proiecte la Ministerul Dezvoltării, la Ministerul Culturii şi pe Programul Operaţional Regional. Toate proiectele sunt ale Călăraşiului. Dacă mă susţine, m-am agăţat de această declaraţie publică şi m-am dus către el şi i-am spus: şi spitalul e al PSD-ului, guvernaţi! Faceţi primul pas! Aduceţi ministrul Sănătăţii la Călăraşi pentru că avem nişte deficienţe! Ne-a declasificat! Proiectul pe investiţii pe ce înseamnă aparatură medicală. Politicile sanitare, politicile medicilor care astăzi sunt în dificultate, nu numai în Călăraşi, în toată ţara. Astea s-au întâmplat şi se întâmplă. Nu sunt apropiat de PSD, sunt apropiat de proiectele judeţului Călăraşi. Ele depind astăzi de PSD!
S.D.: Pentru telespectatori noştrii, ca să înţeleagă mai bine, dumneavoastră aveţi o altă filosofie, una este „noi suntem la putere, voi sunteţi în opoziţie, să vă ia dracu!” şi alta este „au trecut alegerile, până la viitoarele alegeri ne dăm mâna să treacă treaba bine!”.
V.I.: Trei ani de zile hai să facem proiecte comune pentru călărăşeni, al patrulea an ne luptăm politic şi ne aşezăm iar, fiecare cu echipa lui, cine va câştiga va prelua mandatul viitor. Să guverneze local în 2020. Până atunci avem proiecte comune. PSD şi PNL au proiectele călărăşenilor!
S.D.: La Călăraşi, că la nivel naţional văd conducerea PNL-ului în război total cu PSD-ul.
V.I.: Eu n-aş spune că trebuie să fim într-un război total. Trebuie să menţinem echipa, trebuie să fim puternici în echipa noastră, de aceea am făcut şi acea prezentare pentru că nu ma consider aşa de puternic încât să spun că toată echipa e cu noi dar putem să spunem câteva lucruri. ?in la echipa PNL; rămân în echipa PNL, mă lupt în echipa PNL indiferent ce probleme vor apărea. Cred că vor apărea… situaţia viitoare cu alegerile în partid, convenţia naţională, vor creea multe necunoscute.

CE AM GĂSIT ÎN CONSILIUL JUDEŢEAN…
S.D.: Aia o lăsăm mai la final, să vedem preşedinţia organizaţiei judeţene a PNL-ului pentru că avem surprize. Haideţi să ne spuneţi ce aţi găsit în Consiliul Judeţean!
V.I.: În Consiliul Judeţean am găsit profesionişti buni, m-am bucurat, dar am găsit un singur lucru. El era condus de patru oameni care erau chemaţi la raport odată pe săptămână şi punteau în practică nişte politici. Dar acele politici poate nu erau rezolvate şi duse până la capăt. Am găsit un Consiliu Judeţean care nu e funcţional. Un Consiliu Judeţean care şi astăzi văd că dăm decizii care se duc la îndeplinire cu mare greutate. Am lucrat în administraţie şi ştiu că aşa e cu administraţia, actul administrativ e cu întârziere. De aceea şi legiuitorul, în urmă cu câţiva ani în urmă a dat termene, maximum 30 zile, 15 zile, 10 zile, Legea 544, accesul la informaţie e bine venit, dar, dacă discutăm de un aparat funcţional, încă, la ora actuală pot să spun că nu am un aparat funcţional aşa cum mi-aş fi dorit eu să funcţioneze printr-o decizie dată verbal până la decizia dată scris. Ea funcţionează cu întârziere, se respectă termenele cu un efect întârziat se lucrează şi cred că la momentul ăsta vreau să spun că mă bucur că am găsit profesionişti dar trebuie să le mai schimb din mentalitate. Prima dată, a fost cel mai greu să vină odată cu mine la serviciu, nu-i mai găseam!
S.D.: Programul…
V.I.: Programul la care ei nu veneau la serviciu! ?i asta am remediat-o cu mare greutate! Cu mare supărare, chiar unii au plecat, au cerut transferul. Nu erau obişnuiţi să vină la ora 8. Chiar dacă eu vin la 7 la serviciu, le-am spus ca măcar după ora 8, când intrăm în program, la nişte probleme unde am nevoie să mi se dea nişte lămuriri… eu după ora 8 nu găseam personalul de care aveam nevoie ca să intru în program. Trebuia să-i aştept după ora 9 şi jumătate ca să intru în programul angajaţilor.
S.D.: Şi plecau mai târziu de 16 sau la 16 rupeau uşa?
V.I.: Păi cred că nici nu se întâmpla să rămână până la 16. Trebuie să înţelegem că asta a fost educaţia, timp de 12 ani, a oamenilor. Să aibă servici. Dacă vin, nu vin, pot, nu pot… ei să fie prezenţi şi să meargă bine. Noi ne facem că muncim, ei se fac că ne plătesc. Până acum, să ştiţi că au fost salarii mici în administraţie. Acum mă bucur că am reuşit să mărim salarizarea de pe o constatare a Curţii de Conturi, care a spus foarte clar „salariile trebuie să fie armonizate şi unice la nivel naţional pe cele mai favorabile angajatului.” Aşa Uniunea Consiliilor Judeţene din România ne-a dat informare, pe baza informărilor am luat hotărâri judecătoreşti de la instanţele pe judeţ de categorie similară cu noi şi uite aşa s-au dublat salariile în Consiliul Judeţean. S-au dublat salariile, şi responsabilitatea trebuie să se dubleze.

CINE PUNE FRÂNĂ… PLEACĂ!
S.D.: Aveţi senzaţia că unii pun frână în activitatea…
V.I.: Cei care pun frână pleacă din echipă şi încet-încet care au pus frână ori şi-au dat demisia ori pleacă din echipă. Se acceptă odată, se acceptă de două ori, a treia oară dă notă explicativă.
S.D.: Deci sunteţi destul de dur, după câte văd!
V.I.: N-avem variante, suntem puşi de cetăţeni! Eu dau examen în faţa cetăţenilor peste trei ani! Ei ce examen dau? Ei trebuie să mulţumească cetăţenii în echipă cu mine. Dacă ei nu reuşesc să pună nişte proiecte viabile în care să dăm raportul peste 1 an de zile… ce-am făcut într-un an? Am făcut evaloarea, am trecut în alegeri politice, 11 decembrie, acum avem alegeri interne în partid, avem alegeri la nivel naţional, am stat numai în alegeri. N-am reuşit efectiv, până la ora actuală să arătăm călărăşenilor că punem nişte proiecte viabile pe masă. Am pe tot ce înseamnă bugetul 2017, multe proiecte pe care mi le propun şi le voi prezenta într-o emisiune viitoare, ce-mi propun să fac pentru judeţul Călăraşi şi care sunt proiectele mele pentru următorii 2 ani.
S.D.: Asta e foarte important pentru că ne daţi şi nouă posibilitatea să urmărim ce se întâmplă!
V.I.: De acord!

ADEVĂRUL DESPRE SPORTUL CĂLĂRĂŞEAN
S.D.: Haideţi să vedem ce s-a întâmplat, că s-au întâmplat câteva… primul a fost sportul, de ce-aţi blocat banii la sport? I-aţi dat p-aia afară, v-aţi certat…
V.I.: N-am blocat nimic! Fost primar patru mandate ştiu ce înseamnă să fiu ordonator principal de credite. Eu vin cu un nume în administraţie. Nu trebuie să vă supere că m-am interesat cum se cheltuiesc banii publici pe care vechiul Consiliu Judeţean şi vechiul preşedinte i-au alocat pentru sportul călărăşean. Pentru că am preluat un buget până în 31 decembrie 2016 planificat şi promovat în luna martie anul trecut de domnul Radu Filipescu, preşedintele Consiliului Judeţean. La propunerea domniei sale s-a aprobat bugetul, ca ordonator principal de credite. Eu n-am vrut să supăr pe nimeni dar a trebuit să văd cum se cheltuie banul public şi cum s-a cheltuit până acum şi cum îi planific eu în continuare. Când am trimis să verific banul public am rămas surprins. O lipsă de responsabilitate! Auditorul vine şi îmi spune că s-au prezentat cu documente în grămadă, să le socotească auditorul. Fără referat de oportuintate, fără aprobarea de către preşedinte, fără cheltuială. S-au scos bani numerar şi aveau documente… Nu erau trecute conform legii contabilităţii în documente primare care să justifice oportunitatea şi ce s-a întâmplat cu acei bani. Că erau stipulate în nişte contracte, că puteau să deconteze la jucători transportul şi jucătorul ăla aducea bonul de motorină, era altceva, dar trebuia să le facem legal. Le-am spus: dacă nu vă faceţi contabilitatea să funcţioneze, eu la anul viitor nu vă dau niciun ban. Pentru că eu, ca ordonator principal de credite voi fi responsabil de viitoarele controale pe care eu le voi repartiza la începutul anului şi voi fi cel care vă răspunde cum se cheltuie banul public. Le-am spus clar: refacerea contabilităţii! Schimbarea conducerii! Au fost două din măsurile pe care le-am spus clar şi aşa s-a şi întâmplat. Am schimbat conducerea, am adus o firmă de contabilitate care se ocupă cu angajat propriu în cadrul clubului de sport Dunărea Călăraşi şi aşa funcţionează acum într-o siguranţă şi într-o mulţumire că la ora actuală sportul călărăşean merge bine şi vreau să arăt că pot să fac să meargă şi mai bine decât a mers până acum. Să-i duc în cantonamente pe copiii care sunt. Avem 170 de copii juniori la grupa mică, mijlocie şi mare. Joacă pentru Călăraşi! Suntem unul din cluburile care avem performanţă!
S.D.: Ăsta e şi un merit al celor care s-au ocupat până acum.
V.I.: Le recunosc meritele la toţi dar spun că de acum în colo, ca om care a lucrat în administraţie vreau să fac nişte reguli pe care cu toţii să le respectăm. Inclusiv eu, în condiţiile în care am hotărât şi le-am repartizat un buget. Împreună să ne facem datoria, eu să le repartizez bugetul la timp şi aşa cum am prevăzut şi ei să-i cheluiască conform legilor în vigoare, să nu mai fie aceste discuţii şi aceste probleme cum au fost până acum. Adică acum lucrurile sunt funcţionale? Sunt funcţionale cu un buget mult mai mic. Cred că avem un buget mai mic cu 20 de miliarde, comparativ cu ce a fost anul trecut.
S.D.: Cât era?
V.I.: O să dăm anul acesta 20 de miliarde, anul trecut a fost bugetuld e 46 de miliarde.
S.D.: Adică 26 de miliarde s-au cheltuit aiurea.
V.I.: Nu vreau să spun…
S.D.: N-am spus ilegal, am spus aiurea!
V.I.: Nu, nu! Nu pot să spun că s-au cheltuit aiurea sau ilegal. Dacă există vreo suspiciune sunt cei care sunt în drept să verifice, eu la momentul ăsta n-am nimic să reproşez nimănui.
S.D.: Nu se poate să faci cu 20 de miliarde faţă de ce s-a făcut cu 46…
V.I.: Cred că a fost o risipă fără să fie un management corespunzător.

DE CE S-AU DAT ATÂŢIA BANI, ÎNAPOI?!
S.D.: Încă un subiect, aici! Bun, a fost acest contract pe Mix Music pe o sumă mare. S-a spus că sunt 18 miliarde, suma e generalizată că am înţeles că nu s-au cheltuit toţi banii ăştia. Ce ne facem cu toţi ceilalţi 16 miliarde care nu s-au cheltuit?
V.I.: Sunt în fondul de rulment?
S.D.: Nu, nu, de ce-au rămas 16 miliarde necheltuiţi?
V.I.: Pentru că la momentul ăsta, Centrul Cultural a avut o repartiţie generală mai mare la început de an şi nu s-au putut cheltui! Că jumătate de an a fost sub lupa noului preşedinte!
S.D.: Deci s-au închis robinetele şi s-a redus lista.
V.I.: Cred că e limita bunului simţ al banului public.

MAŞINILE CU… BUCLUC!
S.D.: Apropo de cheltuiala banului public, o altă acuzaţie care vi s-a adus: achiziţia unor maşini care au fost luate pentru Direcţia Copilului, le-aţi adus la Consiliul Judeţean, circulă cu ele inclusiv Militaru când era consilierul dumneavoastră.
VASILE ILIU?Ă: Nu, nu, circula Militaru în momentul în care a fost cod roşu şi spitalul mi-a solicitat să poată să se deplaseze pentru că mai aveau şi nişte intervenţii şi mai aveau nevoie să transporte bolnavi în municipiul Călăraşi, am repartizat printr-o dispoziţie verbală acea maşină domnului Militaru. Maşinile de care se face discuţie au fost în planul de investiţii ale Direcţiei pentru Protecţia Copilului, faptul că noi la momentul ăla, n-am avut, până la 31 octombrie, planul de investiţie aprobat pentru că sunt multe lucruri care n-au funcţionat. Jumătate de an a fost pe vechea guvernare, o jumătate de an am luat eu. Într-o jumătate de an n-am putut să am o analiză completă pe toate direcţiile. Dar am avut în planul de investiţii la Direcţia pentru Protecţia Copilului acel plan de investiţii, le-am cumpărat pe Centru, de la Protecţia Copilului şi apoi am făcut transfer. Noi suntem ordonator principal de credite şi el e terţiar. Deci pe planul de investiţii pe le-a avut le-am cumpărat şi le-am transferat tot în interiorul direcţiilor subordonate.
S.D.: Pe de altă parte se spune că aveţi o grămadă de consilieri. Câţi consilieri aveţi? Cică mai mulţi decât are Iohannis la Cotroceni!
V.I.: Nu, sunt patru consilieri!
S.D.: Păi şi ăia mulţii care sunt p-acolo?
V.I.: Care? Consilierii judeţeni!
S.D.: Nu consilierii judeţeni! Oameni care sunt apropiaţii dumneavoastră. Care sunt tot timpul şi circulă cu maşinile. Angajaţii Consiliului Judeţean reclamă (n-au făcut-o public, dar ne-au transmis nouă) că n-au maşini să se deplaseze că a plecat nu ştiu cine din băieţii care sunt pe la domnul preşedinte. De mai multe ori!
V.I.: Sunt şoferii şi sunt consilierii pe care îi am! Emil Muşat, Elisabeta Neagu, Bebereche… sunt cei care sunt la cabinetul preşedintelui şi asistenta…
S.D.: Şi oamenii ăia mulţi de care se vorbeşte? E o legendă…
V.I.: Păi legendele se nasc şi în jurul dumneavoastră, dar lucrurile trebuie şi dovedite, nu doar poveşti care nu au substanţă în tot ceea ce se spune.

URMEAZĂ
*LA SPITAL- SCANDAL DUPĂ SCANDAL!
*SCANDALUL… CENTRUL CULTURAL!

Emisiunea poate fi urmărită, integral, la Televiziunea Călăraşi1-www.calarasi1.ro, Televiziunea 1+1TV- www.1plus1tv.ro şi pagina de Facebook/Jurnalul.deCalarasi